Powrót do: Inne

Co należy wiedzieć zanim się przyrządzi steki?


Steki to takie danie, które typowo kojarzy nam się z kuchnią amerykańską. Tam na grillu, czy też podczas innych okazji można zajadać się wołowymi stekami, które są prawdziwym rarytasem dla naszego podniebienia. Skoro Amerykanom to danie smakuje, to dlaczego nie mielibyśmy w naszych domach spróbować tego wyjątkowego dania, które można przyrządzić w bardzo łatwy sposób. Zanim jednak zabierzemy się za jakiekolwiek czary w kuchni musimy dowiedzieć się kilku istotnych spraw odnośnie przyrządzania steków.

Mięso na steki - Dobry dostawca

Należy bardzo ostrożnie i uważnie wybrać sklep ze stekami. Wybierajmy mięsa sprawdzone, dobre i przede wszystkim świeże. Tylko takie mięso jest w stanie zapewnić nam wyjątkowy smak i aromat przyrządzonego dania. Należy uwzględnić również rodzaj wołowiny z jaką będziemy mieli do czynienia. Dzięki temu uda nam się przyrządzić naprawdę dobre danie. Do wyboru wszyscy smakosze kulinarni mają rozbef, antrykot, ribe eye steak, T-Bone steak, polędwice. Jak widać każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Zobacz więcej na: https://meatologia.pl/product-category/mieso-surowe/

Jeżeli w pobliżu naszego domu nie ma takiego sklepu, gdzie można zakupić dobrej jakości mięso - zaglądnijmy do internetu. W dzisiejszych czasach bez problemu zakupimy mięso w sieci, które w bardzo szybkim czasie dojdzie do naszego domu. Dostawa do domu to bardzo wygodna opcja - w szczególności dla osób, które zawsze mają dużo na głowie do załatwienia.

W dobrej temperaturze

Steki wołowe przed przyrządzeniem muszą mieć odpowiednią temperaturę. Nigdy nie można poddawać obróbce kulinarnej mięsa, które wyjmie się bezpośrednio z lodówki.Wiedząc, że takie steki mamy w planach należy je wyjąć do przyrządzenia przynajmniej trzydzieści minut wcześniej. Może to być nawet godzina lub dwie - najważniejsze, aby mięso miało temperaturę pokojową.

W innym wypadku możemy bowiem doprowadzić do tego, że mięso z lodówki nie będzie w odpowiedni sposób usmażone w środku. Dodatkowo również patelnia powinna mieć odpowiednia temperaturę, dzięki czemu uda nam się perfekcyjnie usmażyć mięso z obydwóch stron. Do steków nie potrzeba innych dodatków. Można je ze spokojem podawać samodzielnie.




KOMENTARZE:

Brak komentarzy