Swojski pasztet domowej roboty smaczny i zdrowy
Pasztet domowy to potrawa, która była znana już w starożytnym Rzymie. Później ojczyzną pasztetów stała się Francja, gdzie przyrządzano pasztety z dzikiego ptactwa lub dziczyzny. Osoby, które wyrabiały te luksusowe i wykwintne dania, nazywane były pasztetnikami. Tacy pasztetnicy, początkowo francuscy, pracowali również w Polsce na królewskich oraz szlacheckich dworach.
Z czasem pasztety , które nie były już tak wykwintne, zaczęto przyrządzać również na wsiach, a głównym składnikiem stało się mięso zwierząt hodowanych w gospodarstwach. Domowe pasztety do dzisiaj cieszą się ogromną popularnością i są przyrządzane na wiele sposobów.
Jak przygotować swojski pasztet domowy?
Tradycyjny pasztet domowy to gotowane, zmielone mięso, czerstwa bułka (bułka tarta), jajko oraz przyprawy. Do tego potrzebny będzie odpowiedni sprzęt i oczywiście czas oraz odrobina chęci. Swojski pasztet domowej roboty nie jest trudną do zrobienia potrawą, dlatego nawet mniej doświadczone w kuchni osoby, świetnie sobie z nim poradzą.
Można też zaprosić dzieci do wspólnego pieczenia, dla nich będzie to dobra zabawa, a my będziemy mieć gwarancję, że pyszny swojski pasztet i tak się uda, bo naprawdę trudno tutaj coś zepsuć.
Jakie dodatki do pasztetu?
Do pasztetu pasują różnego rodzaju dodatki, a wszystko zależy od tego, jakie smaki lubimy, czy delikatne czy raczej bardziej ostre i wyraziste. Na pewno sprawdzą się tutaj zioła, takie jak majeranek, bazylia, oregano, czy tymianek.
Warto dodawać przyprawy: gałkę muszkatołową, kminek, curry, paprykę słodką lub wędzona, a nawet imbir i cynamon. Coraz częściej bazę pasztetów, nie tylko tych wegetariańskich, stanowią różnego rodzaju kasze, dzięki którym uzyskamy odpowiednią konsystencję i smak. Świetnie nadaje się kasza jaglana lub gryczana.
Z innych dodatków, które sprawią, że domowe pasztety będą wyśmienicie smakowały, to różne pestki i nasiona (słonecznik, dynia), orzechy (włoskie, laskowe, migdały, orzeszki ziemne) oraz owoce zarówno świeże, jak i te suszone (wiśnie, porzeczki, suszone śliwki, morele, czy żurawina).
KOMENTARZE:
Brak komentarzy